1* duikbrevet
Misschien heb je nog nooit gedoken en wil je dit graag leren in Nederland. Bij onze vereniging volg je complete opleidingen vanaf het begin. Dit vinden wij belangrijk omdat onze ervaring is dat het niet gemakkelijk is om halverwege in te stappen tijdens de opleiding. De opleiding voor het 1-ster duikbrevet begint elk jaar kort na de opendagen in november. Bij de KFD werken we in het winterseizoen aan de opleidingen in het zwembad en in het voorjaar gaan we weer naar het buitenwater.
Op de woensdagen in de periode tussen november en maart zul je les krijgen in snorkeltechnieken, persluchtrainingen onder water met daarbij de noodzakelijke theorielessen. De NOB opleidingseisen zijn terug te vinden op www.onderwatersport.org.
De opleiding is niet bijzonder moeilijk, wel is het zo dat er aandacht en geduld voor nodig is om alle technieken en theorie jezelf eigen te maken. Het zwembad is voor ons beschikbaar tussen 18.00 en 19.00. Omdat we in die tijd veel willen doen is het belangrijk om op tijd aanwezig te zijn zodat we ook om 18.00 uur kunnen beginnen met de lessen in het zwembad. Als er theorielessen worden gegeven dan gebeurd dit meestal na het eten vanaf 20.00 uur.
Na het oefenen van de basistechnieken en het behandelen van de theorie gaan we verder met de cursus in het buitenwater. In de Vinkeveense plassen op duiklocatie Zand Eiland 4, gaan de instructeurs en 3* of hoger gebrevetteerde duikers de basistechnieken nog een aantal keer oefenen en samen met de cursist verbeteren. Tegen die tijd is het verstandig om de basis duikuitrusting compleet te hebben.
Tijdens het buitenwater seizoen dient wederom iedereen die wil duiken uiterlijk om 18.00 uur aan de waterkant aanwezig te zijn zodat dan de buddy en lesindeling gemaakt kan worden. Als de cursist normale vorderingen maakt tijdens het lesprogramma, dan is de verwachting dat we medio juni/ juli het 1-ster duikers brevet kunnen afgeven.
Om een beeld te geven van de kosten die je kunt verwachten tijdens het eerste jaar duiken, hebben we een overzicht gemaakt welke hier terug te vinden is. Hierin is tevens aangegeven welke duikmaterialen je bij ons kunt huren.
1* hoe verder ?
Na het behalen van de 1-ster duikopleiding kan begeleiding worden verzorgd voor verdere duikopleidingen en eventuele instructeurs brevetten.
Denk hierbij ook aan het volgen van “specialty” trainingen om zo meer te leren over specifieke onderwerpen of vaardigheden. De opleidingen worden meestal gegeven door onze eigen instructeurs en vrijwilligers. Ook de vereisten van de hogere brevetteringen zijn te vinden op de NOB site.
2* duikbrevet
Als 2*-duiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven en meer kennis over het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon. De 2*-duiker doet in zijn opleiding ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Hierbij kun je denken aan getijdenwaterduiken, nachtduiken en duiken naar dieptes groter dan 20 meter.
In de 2*-duikeropleiding doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duik gerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden.
Voordat je je 2*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.
3* duikbrevet
De 3*-duikopleiding is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt.
Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden. Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleidingen tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van je opleiding.
4* duikbrevet
De 4*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Master Scuba Diver. Dit is een internationaal bekende benaming. Voor het 4*-duikbrevet is geen aparte opleiding. Het is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra er 250 duiken geregistreerd staan.