Nogmaals welkom bij de KLM Flying Divers
Wij zijn de KLM Flying Divers en door middel van deze site willen wij informatie met je delen over onze duikvereniging. Onze vereniging is in november 1981 opgericht als een KLM personeelsvereniging. In de loop van de tijd hebben wij ook leden mogen verwelkomen die niet werkzaam zijn bij KLM. Daardoor is ons huidige ledenbestand een mooie mix geworden. Wij zijn een duikvereniging van gemiddelde grootte waarbij iedereen elkaar ook bij voornaam kent. Onze vereniging kent geen winstoogmerk en door middel van onze vrijwilligers kunnen we onze vereniging draaiende houden. Denk hierbij aan vrijwilligers voor het besturen van de vereniging, het organiseren van verenigingsactiviteiten, begeleiden van trainingen en het opleiden voor een duikbrevet.
Onze vereniging wil de onderwatersport op een leuke en veilige manier stimuleren.
We hanteren hierbij de volgende visie:
“De KLM Flying Divers is een vereniging voor iedere duiker en snorkelaar uit de regio Haarlemmermeer en omstreken die bewust veilig duiken binnen de NOB richtlijnen wil leren en toepassen. De vereniging wil gestructureerd bezig zijn met haar materiaal en activiteiten om leden blijvend te enthousiasmeren. Onze verenigingscultuur is open, eerlijk en betrokken en we dragen hierbij de KLM een warm hart toe. Met oog voor de natuur en respect voor het milieu dragen onze leden actief bij om mooie duikervaringen, effectieve opleidingen en het voortbestaan van onze vereniging mogelijk te maken. Jaarlijks kan de vereniging een aantal nieuwe en/of onervaren leden aannemen waarbij we streven naar een balans tussen individuele behoeftes en de verenigingsbelangen.”
Wij geven hier invulling aan door jaarlijks verschillende Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) duikopleidingen en thema-avonden te verzorgen voor onze leden. Daarnaast is het mogelijk om aan je conditie te werken onder leiding van een zwemtrainer.
Tijdens het winterseizoen van begin september tot eind april zijn wij te vinden in zwembad Groenendaal in Heemstede. Behalve op feestdagen zijn onze club-activiteiten op de woensdagavonden vanaf 18.15 uur in het zwembad van Groenendaal. Na het oefenen in het zwembad nemen we vaak aansluitend in het zwembadrestaurant een hapje en een drankje.
Vanaf april verschuiven onze (opleiding)activiteiten naar het buitenwater. Tijdens het buitenseizoen vinden we meestal een andere oplossing om samen gezellig te eten en/of te evalueren.
Kom gerust een keer kijken en/of meezwemmen in het zwembad en vraag informatie als je iets niet duidelijk is, iedereen zal je graag helpen. Als dan blijkt dat je de duiksport leuk vindt, dan kun je besluiten om lid te worden van de KLM Flying Divers.
Stuur gewoon even een mail naar ons secretariaat@flyingdivers.nl of kom langs in het zwembad in Heemstede.
Activiteiten en evenementen
Onze activiteiten worden georganiseerd op vrijwillige basis door de clubleden zelf. Sommige zaken worden door het bestuur ondersteund en gestimuleerd echter komt altijd alle eer toe aan de leden die hun energie steken in groepsactiviteiten die gerelateerd zijn aan het duiken. In sommige gevallen wordt een eigen bijdrage gevraagd voor het volgen van een activiteit en/of evenement.
Voorbeelden van onze activiteiten en evenementen zijn:
o Twee keer per jaar organiseren we een duikweekend in Zeeland:
· in mei/juni een weekend voor zowel de gebrevetteerde duikers als de 1-ster duikers in opleiding. We duiken dan in het Grevelingenmeer en verblijven in bungalow huisjes.
· in september een weekend voor de hoger gebrevetteerde duikers. We duiken dan in het Oosterschelde getijdenwater en verblijven ook hier in bungalows.
o Er worden regelmatig duikmanifestaties bezocht, zoals de “Duikvaker” en “Boot” in Duitsland.
o Duiken in het “Nemo 33” in het kader van oefeningen voor de diepe duik.
o We organiseren ieder jaar samen met de “Spetters”, een zwemvereniging voor geestelijk en/of lichamelijk gehandicapten, een “duikevent”. Onder onze begeleiding zorgen wij voor een topdag, een fantastische ervaring!
o Onze leden organiseren regelmatig een groepsduikreis naar bijvoorbeeld Egypte of het Caribisch gebied.
o We hebben meestal meerdere keren per jaar een BBQ in het kader van speciale gelegenheden.
o Thema avonden in het zwembad of buitenwater om onze vaardigheden uit te breiden en/of te herhalen. Dit doen wij soms ook in samenwerking met andere duikverenigingen.
KFD lidmaatschap
Lid worden van de KLM Flying Divers betekend:
o meedoen met een groep enthousiaste duikers en onderwaterwereld liefhebbers.
o mogelijkheden tot het kunnen volgen van een gedegen duikopleiding.
o veel beschikbare buddy’s tbv recreatieduikjes, verenigingsactiviteiten en evenementen.
KFD opleidingen
Bij onze vereniging bestaat de mogelijkheid tot het volgen van diverse NOB duikopleidingen en specialty’s gegeven door onze eigen vrijwillige instructeurs.
De NOB organisatie is aangesloten bij de “Nederlandse Sport Federatie” en de “Conféderation Mondiale des Activités Subaquatiques”(CMAS). Door het samenwerkingsverband met de CMAS zijn je behaalde NOB duikbrevetten wereldwijd erkend.
o 1-sters duiker (vergelijkbaar met PADI Open Water Diver)
o 2-sters duiker (vergelijkbaar met PADI Advanced Open Water Diver)
o 3-sters duiker (vergelijkbaar met PADI Dive Master)
o Refresher cursus
o Snorkelbrevet
o Diverse specialty’s
Om het brevet te kunnen afgeven is het verplicht om tijdens de opleiding lid te zijn van het NOB ivm de registratie van het brevet en de verzekering. Je krijgt daarvoor terug:
o 6 maal per jaar het NOB blad “Onderwatersport Magazine”
o Uitstekende collectieve verzekering gericht op de duiksport
o Een breed scala van duikopleidingen
o Toegang tot specifieke duikgerelateerde informatie, zie ook de website: www.onderwatersport.org
Duikers met een andere achtergrond dan NOB, zoals PADI, SSI, brandweer-, militaire-, of andere beroepsduikers, kunnen uiteraard ook lid worden van de KLM Flying Divers.
Deze duikers kunnen volgens de NOB voorwaarden en de daarvoor vastgestelde kosten worden ingeschaald voor een NOB-brevet. Een kopie van het NOB inschalingsregelement is voor belangstellenden verkrijgbaar op de website van de NOB www.onderwatersport.org en bij de trainingscoördinator van de KFD. De inschaling op NOB niveau zal per persoon en brevet worden bekeken. Het is daarbij noodzakelijk om een kopie in te leveren van oude brevet(ten) op het moment van inschrijving bij de KFD. Omdat we als KFD vereniging de NOB een warm hart toedragen willen we als bestuur het lidmaatschap aan NOB aanmoedigen, ook buiten de periode dat men geen opleiding volgt.
Wij hanteren bij de KFD een minimum leeftijd van 15 jaar om met een duikopleiding te mogen beginnen met daarbij de voorwaarde dat een van de ouders ook lid is van de KFD.